Valstar Young Plants kiest voor een maatwerk systeem van Martin Stolze4 February 2020

Valstar Young Plants kiest voor een maatwerk systeem van Martin Stolze

Voor het efficiënt verwerken en afleveren van jonge planten is Jörgen Valstar, directeur van Valstar Young Plants b.v. uit Maasland, op zoek gegaan naar een partner die mee kon denken in de complexe logistiek van deze processen. Jörgen Valstar: “In het voortraject heb ik met 3 partijen gesproken over dit project, maar eigenlijk begrepen de andere partijen niet echt wat nou precies onze wens was. Martin Stolze b.v. wel en zij dachten zelfs nog mee in hoe het nog beter zou kunnen. Het zijn gewoon kundige mensen die het spelletje wel snappen”. Uiteindelijk heeft Valstar gekozen voor een systeem waar de trays met de jonge planten worden getransporteerd, verdeeld en gebufferd op een netwerk van transportbanden. Het systeem wordt aangestuurd op PLC niveau waarbij de identiteit van de trays middels QR codes op de tray wordt geborgd.

De werking van het systeem

Het proces begint met het aanbrengen en controleren van de QR code op de tray. Nadat de tray is gevuld met paperpots worden de stekken gestoken. De QR code van de tray wordt via de werkplek automatisch gekoppeld aan het soort, de steekdatum en de medewerker. Naast de benodigde informatie voor de besturing (bepalen van de bestemming) is de informatie, die is opgeslagen in de QR code, ook de basis van een uitgebreid registratiesysteem. Wanneer er na het steken van de stekken voldoende trays zijn verzameld in een van de bufferbanden van de retourbuffer, worden deze middels een neerzet-robot op een teeltcontainer geplaatst. De informatie van de trays worden overgeboekt op de container en geborgd in het softwaresysteem van het containersysteem en een externe database.

Als na verloop van tijd de planten gesorteerd moeten worden, ontvangt het logistieke systeem van Martin Stolze b.v. de trays en de bijbehorende informatie weer van het containersysteem. Bij het sorteren worden de planten individueel beoordeeld en in vier klasse onderverdeeld. Per sortering worden de trays verzameld op de bufferbanden en op de gewenste volgorde weer terug op de container geplaatst.

Voor het verwerken van de stekken is een ingenieus systeem bedacht. Omdat het systeem in twee delen is gesplitst is het mogelijk meerdere soorten gelijktijdig te verwerken en deze later weer soort bij soort samen te voegen. Dit komt de capaciteit ten goede. Een extra uitdaging hierbij was dat de planten ook op leeftijd gesorteerd moeten worden, wat weer een aantal extra sorteerklasses teweegbrengt. Middels bufferruimte op de rollenbanen en de transportbanden  van het steksteek-systeem en het besturingssysteem worden uiteindelijk de juiste trays in de goede volgorde bij elkaar gevonden en in de buffer verzameld. Zodra er voldoende trays in een bufferband aanwezig zijn voor één volle container worden de trays terug op de container geplaatst.

Voor de laatste handeling is een systeem voorzien waarmee de trays met jonge planten kunnen worden afgeleverd. Hiervoor worden ze op een lange transportband geplaatst waar de juiste trays uitgeraapt kunnen worden. De overgebleven trays kunnen via de retourbuffer weer teug naar een container.

Met gebruik van de QR code worden alle trays in het systeem geregistreerd. Doordat alle processen gelijktijdig en door elkaar verlopen is de QR code noodzakelijk om de juiste tray te herkennen. Daarbij wordt bij alle processen de datum, de medewerker en de tijdsduur van de handelingen automatisch vastgelegd. Deze informatie wordt doorgegeven aan een bovenliggend softwarepakket waarmee verschillende analyses uitgevoerd kunnen worden.

Jörgen Valstar: “De lijn zelf is een goed logistiek systeem wat veel mogelijkheden biedt voor ons. Daarnaast is het mooi om weer met een partij als Martin Stolze samen te werken. In het verleden hebben we ook al een paar projecten samen gedaan waaruit blijkt dat ze veel kennis hebben. Ze zijn meedenkend en ontlastend; Ideaal! Zeker bij een maatwerk project als deze. Het succes van het project staat of valt door de afwerking. Het systeem is pas goed als de laatste 5% ook goed is. Het fijne van Martin Stolze is dat ze de juiste materialen kiezen van goede kwaliteit. Dit maakt dat het makkelijk te onderhouden en is slijtvast. Kortom, er is gewoon goed over nagedacht. We zijn blij met het systeem!”